Fuet EXTRA 190 g
Opis
Fuet to katalońska cienka, peklowana na sucho kiełbasa z wieprzowiny i nadziewana osłonkami wieprzowymi. Przyprawy są bardzo proste - sól, białe wino, biały pieprz i świeży czosnek.
Fuet ma piękny wygląd, łatwo rozpoznawalny dzięki wąskiemu, długiemu i przypominającemu kiełbasę kształtowi. Zwykle charakteryzuje się białą warstwą pleśni (Penicillium Nalgiovense, z rodziny pokrywającej camembert lub roquefort), która przyczynia się do aromatu. Fuet nie brakuje w żadnym katalońskim domu, jeśli chodzi o tapas. Dzięki gładkiej konsystencji, charakterystycznej białej warstwie i niepowtarzalnemu smakowi jest idealnym dodatkiem do każdego spotkania.
Aby jeść Fuet, należy pamiętać o dwóch rzeczach: grubości plastrów i konsystencji kiełbasy. Zwykle zaleca się cięcie grubszych plasterków, jeśli jest bardziej miękkie; jeśli jest sucho, lepiej pokroić w cieńsze plastry.
Istnieją również inne opcje jedzenia fuet, w których można usmażyć plastry fuet na patelni, a następnie podać je w omlecie (tortilla).
Wielu hiszpańskich szefów kuchni i entuzjastów gotowania lubi dodawać fuet do zup i gulaszu lub po prostu upiec go i podawać na ciepłym chlebie.
Wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Wartość Energetyczna | 1791 kJ / 426 kcal |
Tłuszcz | 35,2 g |
- w tym nasycone | 13,6 g |
Węglowodany | 3,3 g |
- w tym cukier | 1,8 g |
Białka | 24,1 g |
Sól | 3,6 g |
Okres przydatności do spożycia - 3 miesiące
Masa netto 190 g
Kraj pochodzenia Hiszpania
Nazwa i adres producenta: Gasek-Porada S.C. ul. Matejki 63D/2
66-400 Gorzów Wielkopolski